Van bloemisterij tot Gentse wijnboer

De Stad Gent trok naar wijnbouwer Diederik in Zwijnaarde voor een boeiend gesprek over de productie van een van de weinige Gentse wijnen. 

Gent telt ongeveer 3.130 hectare landbouwgrond, goed voor 1/5 van het Gentse grondgebied. Hoewel Gent vooral melkvee- en vleesveehouders heeft, zijn er ook landbouwers die bloemen kweken én tegelijkertijd wijn verbouwen. Zelfs Europees gelauwerde topwijnen! De Stad Gent trok naar bloemisterij Gemaflor in Zwijnaarde voor een boeiend gesprek over de productie van een van de weinige Gentse wijnen.    

Van bloemen tot schuimwijn

Voor een sprankelend én lokaal aperitief hoeven Gentenaren of Gentse handels- of horecazaken niet ver te lopen. In Zwijnaarde, nabij het Parkbos, produceren Diederik Vandersteene en Maaike De Clercq van bloemisterij Gemaflor hun eigen schuimwijn. Diederik is de zesde generatie uit een familie van siertelers. Samen met zijn vader Geert breidde hij het bedrijf in 2015 uit met een wijngaard. Wijndomein Vandersteene was geboren. “Aanvankelijk wilden we onze druiven aan een wijnmaker verkopen”, zegt Diederik. “Tot we erachter kwamen dat je die wijn niet kunt claimen. Zo’n wijnmaker hoeft niet te vermelden waar hij zijn druiven vandaan haalt. Dat ging in tegen ons eergevoel. Je steekt je passie in die druiven, dus wil je ook zelf een fles kunnen aanbieden. Uiteindelijk besloten we om zelf wijn te maken. In 2015 gingen de eerste plantjes in de grond. Vijf jaar later brachten we onze flessen op de markt: meteen goed voor 3 gouden medailles in de wedstrijd Beste Belgische Wijn. We stonden er zelf van te kijken.”

Buitenlands bezoek

Diederik brengt z’n schuimwijn vooral aan de man via klanten van de bloemisterij. Maar de flessen zijn gewild, dus breidde de familie de wijngaard uit met enkele extra hectaren. Een deel daarvan ligt aan de straatkant: een troef voor de fietsers en wandelaars die in het Parkbos een groene neus komen halen. “Wat dat betreft zitten we goed in de Gentse rand”, zegt hij. “We organiseren regelmatig bedrijfsbezoeken en proeverijen voor kleine groepen. Daar komt een heel divers publiek op af. Nederlanders ook, die naar Gent op weekend komen en van het wijndomein een uitstap maken. We ontvangen hen in de degustatieruimte, met uitzicht op de wijngaard én de bloemisterij. Dan vragen de mensen weleens wat ik het liefste doe, maar voor mij zijn de 2 onlosmakelijk verbonden. Het sierteeltbedrijf heeft de wijnbouw mogelijk gemaakt. Dat houdt me met beide voetjes op de grond.”